Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Великова: Новата наказателна политика трябва да се решава от политиците, а не от обществото

Снимка: Архив

Правосъдното министерство започва да се отказва от някои текстове от Наказателния кодекс, които вече предизвикаха скандали, каза в редовния си коментар за предаването „От петък до петък“ журналистът Силвия Великова:

Има случаи, за които трябва политическо решение. Създаването на нова наказателна политика е нещо, което трябва да решават политиците. Ако те започват да се вслушват в хората, Наказателния кодекс, написан от българския граждани ще изглежда много зловещо и неевропейски./…/ Забелязвам, че очевидно притеснени от общественото настроение, което се формира, експертите ще оставят на политиците да решат нещата. В предишното Народно събрание до такава степен бяха завишени наказанията за смърт на пътя, че те станаха по-тежки отколкото наказанията за наркоразпространение.

Според Силвия Великова обсъждането на проекта за нов Наказателен кодекс върви чрез медиите и задочно, а това не е полезно.

Тя коментира и случаят с Волен Сидеров:

Опитвам се да си представя хипотеза, при която нямаше пострадал полицай или чужденец. Дали тогава прокуратурата скоростно щеше да се изкаже. Ако Волен Сидеров не беше посегнал на полицай, а на редови гражданин, беше вдигал скандали на летищата – това щеше да му бъде простено, така, както му бяха простени други прояви с неуниформени и недипломати.

Не можеш да аргументираш и мотивираш една процедура с Европейската комисия, това е обидно към нас като българи, каза Силвия Великова във връзка с кратките срокове за номиниране на кандидати за поста на главен съдебен инспектор:

Всичко това се случи заради доклада на ЕК, който чакаме на 22-ри януари, а не защото тази позиция е важна./…/ Много е цинично това поведение на политиците, включително на магистрати, които направиха признанието, че идва доклад и процедурата трябва да е започнала процедурата.

Целия коментар можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна