Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат алтернативни методи за преработка на отпадъци в с. Ракитница

Снимка: БГНЕС

Инициативният комитет срещу изграждането на депо за битови отпадъци край старозагорското село Ракитница предлага алтернативни методи за преработката им. Това съобщи председателят на Инициативния комитет Генчо Генчев пред кореспондента Венелина Попова:

Инициативният коитет води дела срещу изграждането на депото години наред, което забавя драматично реализирането на проекта. На 10 март ВАС трябва да се произнесе по жалба на комитета срещу преобразуването на 200 декара земи от горския в общински фонд, без което строежът на депото не може да започне.

За БНР заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов заяви, че общината също има проблем с тези земи, тъй като Министерство на земеделието и горите още работи с документация, на която е изписано второто име на ведомството - Министерство на земеделието и храните и това прави невъзможно издаването на документи от областната служба "Земеделие".

На 20 януари ВАС трябва да се произнесе по законността на конкурса за избор на изпълнител на депото. Делото е заведено от консорциум, който не е спечелил обществената поръчка. Тези дела обаче не спират изпълнението на проекта. Йордан Николов очаква реализацията му да започне в началото на пролетта. 52 милиона лева ще струва изграждането на депото. Средствата са осигурени от оперативна програма "Околна среда" на ЕС.

По публикацията работи: Венелина Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна