Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислава Дърева: Създаването на АБВ е едновременно закъсняло и избързало

Снимка: БГНЕС



Не знаем реално какво точно се случва в Гражданско сдружение АБВ. Най-важното е какви идеи ще предложи АБВ. Това каза журналистът Велислава Дърева в интервю за предаването "Преди всички".

Създаването на АБВ е едновременно закъсняло и избързало. Закъсняло, защото можеше да стане в по-ранен период, и избързало, защото беше към края на президентския мандат. Тогава се създаде АБВ, не се случи абсолютно нищо. Сега ми се струва, че се гледа на някаква поредна серия на лидерска битка между Георги Първанов и Сергей Станишев. Не мисля, че това е най-доброто за Левицата, защото по принцип левите партии не са лидерски, а партии на идеята, на идеологията. От друга страна, в АБВ има две ясни фигури. Едната е Георги Първанов и Ивайло Калфин и ако изборите тогава не бяха така грозно фалшифицирани, сега щяхме да имаме президент, който щеше да се казва Ивайло Калфин, каза тя.

Не виждам причина Калфин да не е в листата за европейски парламент. Смятам, че той е един от най-успешните европейски депутати на БСП и КБ. Не ми е ясно откъде тръгнаха тези слухове, че той няма да бъде в листата. В момента говорим само хипотетично. Другият момент е моменталната намеса на Бойко Борисов и това беше свързано с това, че Първанов и Борисов ще играят в един отбор. Цялото поведение на Бойко Борисов е интригантско. Той иска всички да мислят, че всичко, което се случва в България, зависи от него и се върти около малкото пръстче на лявото му краченце, така че той няма да закъснее да произведе интрига. Изобщо не ме изненадва неговото поведение, заяви журналистът.

Мисля, че БСП, която направи много десни завои, трябва да върне се към своята по-категорична лява политика, беше категорична тя.

Според Дърева АБВ няма да е радикална левица.

Цялото интервю с Велислава Дърева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени