Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП подкрепи временното възстановяване на визовия режим за граждани на държави извън ЕС

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент подкрепи предложението за временно възстановяване на визовия режим за граждани на държави извън Европейския съюз. Тази мярка обаче ще може да бъде прилагана само в краен случай, ако се наблюдава чувствително  и рязко повишение на броя на нередовните мигранти или при неоснователните молби за предоставянето на убежище.

Въпросът влезе в дневния ред на Комисията по предложение на няколко страни - членки, които през миналата година се оплакаха от неочаквано висок брой молби за убежище, основно от граждани на страни от Западните Балкани. Ако тази тенденция продължи, засегнатите страни могат да поискат възобновяване на визите, а Европейската комисия да прецени колко държави от Съюза са засегнати от мигрантския поток, включително и по отношение на тяхната вътрешна сигурност. Еврокомисията може да възстанови визовия режим за срок от една година, но само със съгласието на Европейския парламент. Възобновяването на визите може да засегне отделна държава извън Евросъюза, като в случай, че нейните граждани продължават да създават проблеми, Комисията може да постави тази държава от "положителния" в "отрицателния" визов списък, т.е. да отнеме трайно възможността за безвизово пътуване до Европейския съюз на нейните граждани. И затова обаче е нужно съгласието на Европейския парламент на Съвета на Евопейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна