Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП към страните-членки: Започнете преговорите за членство с Македония

Страните-членки трябва да започнат преговори за присъединяване на Бивша югославска република Македония към ЕС преди края на юни. Това заяви Европейският парламент в приетата днес резолюция за напредъка на страната към членство.

Резолюцията за Бивша югославска република Македония призовава за незабавно разрешаване на спора за името на страната, който блокира пътя към членството й в ЕС. Депутатите изразяват убеждението, че евентуалното начало на преговорите за присъединяване би дало положителен импулс за реформи в Скопие, би улеснило междуетническия диалог и би насърчило развитието на благоприятни отношения със съседните държави.

Що се отнася до Босна и Херцеговина, депутатите смятат, че условията за асоцииране на страната далече не са изпълнени и че е нужна съществена конституционна реформа. "Неспособността на политиците от различен етнически произход да обединят усилията си в интерес на своите съграждани нанася щети на цялата страна", заяви докладчикът на Парламента Дорис Пак (ЕНП, Германия).

Босна и Херцеговина и Бивша югославска република Македония бяха признати от ЕС като потенциални страни-кандидатки през юни 2003 г. През 2005 г. Бивша югославска република Македония получи статут на страна-кандидатка.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна