Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Кони Хедегор: В какъв свят бихте искали да живеете?

В София се проведе обществен дебат относно енергийната ефективност в България с участието на комисар Кони Хедегор и президента Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

България е една от петте европейски страни, в които започва кампанията на Европейската комисия "Визии за свят, който харесвате: Изграждане на нисковъглеродно общество в България". Днес комисарят по действията в областта на климата Кони Хедегор беше домакин на обществен дебат в София. На него бяха обсъдени ползите от повишаването на енергийната ефективност на сградите, намаляването на парниковите емисии в България, както и увеличаването на заетостта и икономическия растеж:

„Тук, в България залагам най-вече на потенциала по отношение на енергийната ефективност. Докато се подготвях за тази визита, установих, че в България средно потребление сте около 4 пъти по-неефективна в начина, по който използвате енергията от средното за ЕС. Българската индустрия и домакинствата стават все по-енергийно ефективни през последните 15 години, но страната ви все още трябва да се възползва от пълния потенциал на факта, че възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност могат да имат огромно значение за обществото и за строителния сектор в частност. Бизнесът и гражданското общество трябва да продължат да проучват заедно настоящите и бъдещите планове за създаване на устойчива среда, за икономически по-ефективен, конкурентоспособен живот, подобряване на зеления растеж и работните места".

По публикацията работи: Симеон Белев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна