Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преслав Борисов: 7 % от катастрофите се причиняват от неизправни автомобили

Снимка: БГНЕС
На 30 май Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент ще заседава по темата за взаимно признаване на сертификатите от проверките за техническа изправност на моторните превозни средства. В средата на месеца по въпроса се произнесе и Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите - ИМКО.

Приети бяха и няколко предложения, направени от нашия евродепутат Преслав Борисов. С него разговаря Красимир Мартинов.

Чуйте кое налага тези промени, кога техническите проверки от една държава ще се признават и в другите, какви електронни платформи за обмен на информация за техническото състояние на автомобилите се използват и доколко те са съвместими и могат ли те да пресекат измамите с „превъртане“ на километража на коли, които се продават в чужбина.

В момента в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на Европарламента се дискутират и новите предложения на Европейската комисия за ограничаване на тютюнопушенето. Преслав Борисов заяви, че българските евродепутати ще настояват за по-леки мерки. Нека припомним, Европейската комисия предложи да се забрани продажбата на ментолови и цигари "слим", а кутиите на всички останали да бъдат облепени изцяло с надписи за вредата от тютюнопушенето, а малък надпис да информира за марката на цигарите.

Чуйте интервюто.
По публикацията работи: Красимир Мартинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна