Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц: Европейският съюз е сериозно застрашен, защото все повече и повече хора се съмняват в него

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Твърде натоварена е програмата на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в навечерието на Съвета на Европейския съюз. В края на миналата седмица обаче той бе в София за конгреса на БСП и успя да се срещне и с президента Росен Плевнелиев и с опозиционни лидери от партии членки на Европейската народна партия.

Прочетете и чуйте какво каза Мартин Шулц на конгреса в НДК и коментарите на Симеон Белев и Юлия Владимирова.

Трябва да започнем да повдигаме въпроса - Какво очакват хората от нас? И да се опитаме да отговорим на този въпрос. Мисля, че трябва да опишем ситуацията в Европейския съюз, такава каквато е, а именно - Европа е в лошо състояние. И според мен Европейският съюз е сериозно застрашен, защото все повече и повече хора се съмняват в него. Ще си позволя да дам един съвет на всички нас - не трябва да повтаряме тази грешка, където всеки човек критикуващ Евросъюза, бива веднага определян и заклеймяван като евро скептик. Аз също критикувам Европейския съюз в сегашния му вид, но това не ме прави евро-скептик - просто истината е, че хората имат много поводи за критики, тъй като Съюза не е нито честен спрямо тях, нито успява да изглади различията помежду им. Затова аз искам един по-различен Европейски съюз.

Всички ние искаме да променим Европейския съюз и затова трябва да повдигнем въпроса - каква е нашата визия и представа за Европа, какво всъщност представлява съюзът, какъв е бил духът на тези, които след Втората световна война създадоха нашата общност. Аз лично смятам, че идеята за обединена Европа се корени в това различните нации и държави да си сътрудничат, техните институции да работят заедно и така вяска отделна държава да се чувства по-силна, отколкото ако е сама. Държавите трябва да си сътрудничат прекрачвайки не просто физическите граници помежду си, но също и културните, икономическите и езиковите граници.

За тези граници, които ни разделяха в миналото искам да кажа, че трябва да изработим една нова рамка, в която институциите работят честно заедно, балансирайки помежду си. Една нова рамка, в която една отделна държава да не може да решава в каква посока ще върви целия Европейски съюз. Големите, развитите държави трябва да дадат урок и да покажат на по-малките и по-бедните какво и как трябва да правят.

Идеята за Европа е такава, че държавите и нациите си сътрудничат. Една такава визия за обединена Европа се подкрепя от повече от 90 процента от европейците, и именно тези хора, които искат пролятата сега, са хората, които ще спасят Европейския съюз.

Имаме нужда от нов договор на ЕС, може би по-добър, но проблемът е, че вече имаме договор и не можем да решим проблемите, като обсъждаме решения за Европа за 2020 г. Трябва да решим проблемите в рамките на Лисабонския договор. Трябват решения сега. Защото безработните млади хора в страни, като Испания и България, няма да чакат нов договор. Те искат техните проблеми да бъдат решени сега. ЕС трябва да мобилизира 700 милиарда евро за безопасността и сигурността на банковата система. Тези пари ще ги чакаме до 2020 г. Трябва да имаме инструмент за гъвкавост. Възможно най-голямо количество средства трябва да се даде за справяне с младежката безработица.

По публикацията работи: Юлия Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна