Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клаус Самбор: Базовият доход е човешко право, което не може да зависи от никакви предварителни условия

Снимка: facebook

На 14 януари 2013 г., Европейската комисия прие Европейската Гражданска Инициатива за безусловен базов доход, с което започна едногодишна кампания, включваща всички страни от Европейския съюз.

Председателят на Гражданския комитет на Европейската гражданска инициатива за безусловен базов доход Клаус Самбор обясни в специално интервю за "Европа за мен" какво точно означава приемането на безусловен базов доход, какъв е дебатът, който се води за него в България и колко са гражданите, подкрепили инициативата.

Нека първо разкажем повече за безусловния базов доход, за хората, които не разбират тази тематика и не им е толкова ясна. В германските медии има голям дебат по темата, но в България това е още неизвестно понятие. Каква е идеята?

Еманципацията на безусловния базов доход се определя от следните четири критерия:

универсален, има се предвид, че всеки човек, независимо от възраст, произход, местоживеене, професия и т.н. ще има право да получи това разпределение, заради това заявяваме искане за правото на гарантиран безусловен базов доход в цяла Европа.

След това идва индивидуалния критерий: тук имаме предвид, че всеки мъж, всяка жена, всяко дете имат право на базов доход на индивидуална основа и определено не на база съжителство или на домакинство. Безусловния базов доход ще бъде независим от всякакви обстоятелства: семейно положение, съжителство или конфигурация на домакинството. Това е единствения начин да се гарантира неприкосновеността на личния живот и да се предотврати контрола върху други лица. Той дава възможност на хората да взимат собствени решения.

Третият критерий е безусловен. Ние считаме, че базовият доход е човешко право, което не може да зависи от никакви предварителни условия, независим от задължения като платена работа, участие и полагане на обществено полезен труд или поведение в съответствие с традиционните роли в двата пола. Нито ще бъде предмет на доходи, спестявания или имуществени ограничения.

И четвъртият критерий е съществен: той трябва да е достатъчно висок, за да се осигури достойно съществуване и участие в обществото. Сумата, която ще се полага на всеки човек следва да осигури приличен стандарт на живот, който да отговаря на обществените социални и културни стандарти в съответната страна. Тя трябва да предотвратява материалната бедност и да дава възможност на индивида да участва в обществото. И това означава, че нетният доход, най-малко трябва да бъде в рамките на бедността, в съответствие със стандартите на Европейския съюз.

Това е описанието на безусловния базов доход през тези четири критерии.

Как виждате бъдещето на тази идея, ако наблюдаваме какво се случва в Европа в политически смисъл? Може да се реализира наистина това, което искате?

Това е именно причината, заради което започнахме тази инициатива, защото искаме този безусловен базов доход, който описах, да бъде една дългосрочна цел, но като краткосрочна става дума затова да се въведат инициативи и пилотни проекти, за да се представи идеята ясно и реализируемо, и това разбира се е една важна точка - да убедим хората, че такъв базов доход е реализируем при политическа воля. И когато следващата година покажем на Европейския парламент подписаната от много хора инициатива, най-важното ще бъде знакът, че гражданите казват: "Да, ние искаме социален съюз, а не банков."

Чуйте интервюто.

По публикацията работи: Юлия Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна