Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилян Петров: Нямаме притеснения от проверката на АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: www.kznpp.org
Българският евродепутат Ивайло Калфин е част от делегацията на Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент, която е в България, за да провери как са усвоявани европейските средства за извеждане от експлоатация на затворените реактори в АЕЦ „Козлодуй”. „Основният интерес на мисията е как и за какво са похарчени европейските средства и как вървят процедурите за изваждане от експлоатация”, обясни в блога си Калфин. Евродепутатите са днес в Централата, където им предстои среща с борда на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”, което е лицензирано да извърши извеждането от експлоатация на реакторите.

В предварителен план Ивайло Калфин прогнозира, че ще има спорове с колегите си, които още преди да тръгнат, са били с убеждението, че средствата от Евросъюза трябва да се харчат само за вадене от експлоатация, а не за дейности като енергийна ефективност. "България има много основания да настоява за продължаване на икономическите компенсации, които получаваше през този бюджетен период”, смята българският евродепутат

Какво ще видят в АЕЦ "Козлодуй" евродепутатите от Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент, обяснява Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”. По думите му няма нищо притеснително в тази проверка, която е вече седмата или осма от този род – преди по-малко от месец е имало посещение от представители на Европейската комисия.

Чуйте още в разговора до какъв етап е достигнало извеждането на спрените реактори от експлоатация, кога трябва да приключи то, какъв процент от предвидените за това пари се използват за други дейности и какво всъщност означава „изваждане от експлоатация“ на реакторите.
По публикацията работи: Силвия Великова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени