Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Росен Плевнелиев откри в Пекин българско-китайски бизнес форум

| обновено на 14.01.14 в 09:29
Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Китай
Снимка: www.president.bg

300 представители на бизнеса се включиха в българско-китайския бизнес форум в Пекин, който беше открит от президента Росен Плевнелиев. Двете страни си поставиха за цел да удвоят стокообмена през следващите пет години. В момента стокообменът между двете държави е над един милирад и 700 милиона долара. Страната ни изнася за азиатската държава предимно рафинирана мед и медни сплави. За последните 16 години китайските инвестиции у нас са над 82 милиона евро.

Плевнелиев запозна бизнеса с договореното по време на официалната си среща в Пекин:

Посочихме конкретни проекти. Един от тях е по линия на тристранно сътрудничедство между България, Румъния и Китай да работим за изграждане на мост и хидроцентрала на река Дунав в района на Никопол, Турно Мъгуреле, автомагистрала "Черно море", тунелът под Шипка, съвместна работа над мостове по река Дунав, както и предоставяне на концесии на китайски компании на български пристанища на Дунава и на Черно море.

Китай може да има свои предприятия в българските индустриални зони и така стоките на азиатската държава да имат по-лесен достъп до европейския пазар, допълни Росен Плевнелиев.

Председателят на Китайския съвет за международна търговия отчете, че търговският стокоомбен между двете държави се е увеличил с 30 на сто. Според Уан Дзи Фей трябва да бъде стимулиран вносът на български стоки като виното и розовото масло. Българска фирма ще изпълнява поръчка на китайска компания на стойност 50 милиона долара. Президентът ще разговаря с премиера на Китай Ли Къцян и с председателя на парламента Джан Дъдзян.

В третия ден от визитата си в Пекин президентът ще посети и българската редакция на Радио Китай за чужбина.


 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна