Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция продължават арестите на замесени в скандала с оръжейни сделки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Гърция продължават арестите на обвинени по скандала за подкупи по изпълнение на оръжейни сделки на военното министерство.  Още двама души бяха арестувани днес с тежки обвинения за подкупи при закупуване на оръжия за армията. Това са приближени и съветници на бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос, който излежава присъда от 20 години за присвояване на средства.

Според информация на прокуратурата само в една от банковите сметки са открити 17 милиона евро, получени от фирмата - производител на подводници. Те са прехвърлени на няколко души, участвали в схемата. Един от главните обвиняеми по делото вече върна на държавата около 10 милиона евро, като се призна сам за виновен за пране на пари.

Съдебните власти в Германия също водят разследване срещу фирмата, която е изплатила подкупите, за да получи поръчката за подводниците.

Продължават разследванията и за източване на "Пощенска банка“. Очаква се екстрадирането от Турция на бившия директор на банката, а във Венецуела откриха един от издирваните, присвоил 20 милиона евро.

Правителството на Андонис Самарас започва преразглеждане на всички военни договори на Атина. Големите разходи за отбрана са сред основните причини, принудили Гърция да взема спасителни заеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна