Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античният град Августа Траяна, реставриран по европроект, вече приема посетители

Аугуста Траяна
Снимка: Венелина Попова

Напълно реставриран е античният град Августа Траяна. Той беше открит за туристи по проект за превръщане на културно-историческите паметници от античния период на Стара Загора в туристическа атракция.

4 милиона и 387 хиляди лева е стойността на проекта, съфинансиран с 3 милиона и 550 хиляди лева от Оперативната програма "Регионално развитие".

Проектът включва консервация, реставрация и експониране на елементи от античния град - Западната порта, крепостните стени, градски терми, главния площад и централната търговска улица Decumanus maximus. Към археологическия комплекс е изградена и допълнителна туристическа инфраструктура, която го свързва с Регионалния исторически музей и библиотеката "Захари Княжески". На север от него туристите ще могат да разгледат и запазени и консервирани останки от антична мозайка.

Историята на комплекса е свързана с Августа Траяна, която изживява своя разцвет по времето на Марк Аврелий и на императорската династия на Северите от 193-235 година. Има косвени исторически данни, че в този период древният град е бил посещаван нееднократно от римски императори, през 233 година тук е издигнат и храм-августеум в чест на Александър Север.

Каменният площад на античния форум дава възможност за изнасяне на открито на концерти, оперни и други спектакли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна