Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина данъчната декларация ще може да се подава по електронен път

От началото на следващата година гражданите, които получават приходи извън трудовите си доходи, ще имат възможността да подават данъчната декларация по електронен път, чрез персонален идентификационен код. Процесът е безплатен и не е необходим електронен подпис. Друга новост в данъчното законодателство от началото на тази година позволява разсрочването и отсрочването на задълженията на самоосигуряващите се граждани и фирми да бъде по-дългосрочно.

Данъчното законодателство тази година беше променено с основната цел да се облекчат бизнеса и гражданите. Знаейки, че плащането на данъци и осигурителни вноски няма да стане по-приятно, но поне с усилието да стане по-лесно, беше приет един изцяло нов институт на разсрочване и отсрочване. Той е значително по-бърз като процедура, значително по-лесен и за значително по-високи суми, които подлежат на разсрочване и отсрочване от компании и граждани, които имат временни финансови затруднения. Цената обаче на тази по-бърза процедура е, че лихвата по разсрочените вземания, вместо основния лихвен процент е законната лихва, т.е. основният лихвен процент плюс 10 пункта, обясни говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров.

Освен това, промените допускат осигуровките за пенсии на самоосигуряващите се лица да отиват именно за тази цел, дори да съществуват техни стари задължения. Досега действащият режим на единната данъчна сметка задължаваше всяко плащане да постъпва за погасяване най-напред на стария дълг.

Кръгът на данъчните облекчения се запазва без промяна, а 100 000 души ще имат данък за доплащане, заради това, че налогът не беше удържан авансово за последното тримесечие на 2013-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени