Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Оцеляването на НЕК зависи от таксата за ВЕИ-тата

| обновено на 16.01.14 в 18:28
Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че оцеляването на Националната електрическа компания зависи от въвеждането на 20-процентната такса от приходите от производство на ток от вятърна и слънчева енергия. На среща с представители на Американската търговска камара премиерът обясни, че през 2012-а година безконтролно е била допусната огромна мощност до енергийната ни мрежа, което ни прави първи в Европейския съюз по производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Считаме, че таксата не представлява в никакъв случай по-голяма тежест отколкото аналогични такси, въведени в почти половината европейски страни. Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща. Не искам да развивам други сценарии. И мисля, че оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система, заяви Орешарски.

От думите на Орешарски стана ясно, че електронно правителство у нас остава идея в далечното бъдеще:

Не смея да говоря за цялостно електронно правителство. Мисля, че е и скъп, и дълъг във времето процес. Само в едно ведомство експертите работят с 42 различни софтуера.

Здравният сектор е нереформиран, призна премиерът и отговори на упреците, че за здравеопазване у нас се отделят малко средства.

Ние сме си поставили за цел през тази година да подобрим значително спешната помощ. Това е институция, до която българските граждани имат достъп при особено критични случаи и до голяма степен запълва категорията "достъп до здравеопазване". Освен това, без да имаме надеждно изградена система за Спешна помощ, трудно ще направим други реформи, особено в болничната помощ. На второ място, си поставяме за цел да модернизираме системите по лекарствената политика. Третата ни цел, която е и най-амбициозна, е да подготвим болничната помощ за достъп на частните фондове до нея, заяви премиерът.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна