Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на Сирийската национална коалиция решават в Истанбул дали да участват в "Женева - 2"

Снимка: БГНЕС

Представители на основната опозиционна групировка в Сирия - Сирийската национална коалиция, се събират днес в Истанбул, за да решат дали да участват в насрочената за идната седмица мирна конференция. Според вестник "Ал Хаят" решението ще бъде взето "не по-рано от събота". Преди това преизбраният лидер на коалицията Ахмед Джарба ще трябва да се наложи над многобройните си противници в организацията.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Сирийската национална коалиция да вземе положително решение, като изтъкна, че преговорите за създаване на преходно правителство са единственият начин да се сложи край на гражданската война и хуманитарната криза, ударила милиони сирийци.

Призивът беше съпроводен с неофициално предупреждение, че в случай на бойкот на конференцията Съединените щати и Великобритания ще преосмислят подкрепата си за противниците на Башар Асад.

Според наблюдатели, цитирани от ИТАР-ТАСС, Вашингтон губи вяра в способността на опозицията да овладее екстремистите в собствените си редици.

В боеве между бунтовници и джихадисти от началото на месеца са загинали хиляда души. Вчера бойци на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" извършиха три самоубийствени атентата в района на Алепо, като жертвите са десетки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна