Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики

В Антоново се провежда Ден на религиозната и етническа толерантност

Снимка: pravoslavieto.com

Православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики, покровител на лечителите и родоначалник на монашеството.

Според народната традиция на днешния ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата. Специално омесени за празника содени питки се раздават за здраве. Освен именниците празнуват и ковачи, железари, ножари и налбанти.

За 11-а поредна година в Антоново ще се проведе Ден на религиозната и етническа толерантност, който съвпада и с празника на града – Антоновден. Празникът ще започне с тържествен молебен за здраве и благопреуспяване, който ще бъде отслужен от православни духовници и районния мюфтия. Според кмета Танер Али един от най-важните проекти, който ще се осъществи през тази година, е в областта на земеделието:

Ние сме засели в края на миналата година 15 декара малини, като идеята е тази година да станат 50 декара. За тази година сме поръчали разсад за 40 декара сливова градина, като идеята е да станат 200 декара, имайки предвид, че имаме частна инвестиция, където е направена фабрика за сушене на плодове, особено на сини сливи от рода на стенлията. Чрез тези насаждения, които направихме само през 2014-а година, ще са ни необходими 200 души работна ръка за разкопаване, за насаждения и за всичко друго. Нашата идея е да създадем реални работни места и да ангажираме хората, на които полетата и нивите са близо до техните населени места.

В момента завършва изпълнение на проект за водоснабдяване на пет от най-големите села в община Антоново.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени