Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски пред НС: Успяхме да стопираме преобладаваща част от негативните тенденции

| обновено на 17.01.14 в 15:52
Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски заяви в отчет пред Народното събрание (НС), че за първите шест месеца от мандата на правителството е прекратено безразборното използване на специални разузнавателни средства, премахнат е натискът върху бизнеса и са намалени цените на тока, променена е методиката на ценообразуване на електроенергията, направени са реформи в службите за сигурност и закона за МВР, Наказателния кодекс.

Орешарски посочи, че се очакват още реформи и в Спешната помощ, въвеждане на електронна здравна карта, подготвяне на болничната система за по-нататъшни промени. Той обобщи:

Все още страната се намира в трудна социално-икономическа обстановка. Все още сме далече от състоянието в 2008-а година, последната година преди да навлезем в мандата на предходното правителство. Все още и нашите външни инвеститори не са сигурни струва ли си да се инвестира в условия на подклаждана политическа нестабилност. По-важното обаче е, че за отминалия период успяхме да обърнем посоката на движение, да стопираме преобладаваща част от формираните негативни тенденции и в редица случаи да направим първите стъпки към нормализация на икономическия и обществено-политическия живот. Предстои ни много работа и аз вярвам, че ще бъдем подкрепени от всички, които не са безразлични към бъдещето на нашата страна. Исках да благодаря и на всички в дясно в залата, които ни критикуваха градивно, а не самоцелно.

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала, заявявайки, че не са съгласни парламентарният контрол да бъде използван за изчитане на отчета. От БСП припомниха, че именно отчетът е начин да бъде осъществен контрол и прозрачност на работата на кабинета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна