Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не смята да приспособява третия енергиен пакет към междуправителствените споразумения за "Южен поток"

Гюнтер Йотингер
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия не смята да приспособява третия енергиен пакет към междуправителствените споразумения за "Южен поток", сключени между Русия и 6 страни от Евросъюза. Това съобщиха за БНР от екипа на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, след като днес в Москва той и руският енергиен министър Александър Новак решиха да създадат специална работна група за „Южен поток”.

Работната група ще обсъжда всички открити въпроси от правно и техническо естество, като в този кръг попадат не само междуправителствените споразумения  между Русия и 6 страни от Евросъюза, но и тръжните процедури за изграждането на газопровода, оценките за въздействието му върху околната среда и разпоредбите на 3-ия енергиен пакет, съобщиха от Европейската комисия.

Оттам засега не дават подробности за нивото и състава на работната група и не коментират доколко руската страна е склонна да преговаря за „Южен поток”. Подчертават обаче, че вътрешната координация със страните, сключили междуправителствени споразумения с Русия, ще продължи, както и че Еврокомисията остава на категоричната си позиция, че тези споразумения противоречат на европейското законодателство, и трябва да се преработят.

От екипа на комисар Гюнтер Йотингер подчертаха още, че за Европейската комисия няма опция за приспособяване на 3-тия енергиен пакет към междуправителствените споразумения – каквато идея лансира в началото на седмицата руският посланик в Европейския съюз. Третият енергиен пакет е много важен за нас, той няма нито да се променя, нито да се предоговаря, обявиха от екипа на комисаря по енергетиката след днешните му разговори в Москва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна