Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Алма матер: 25 години от срещата на интелектуалци с Митеран

| обновено на 18.01.14 в 13:22

Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбелязва 25-ата годишнина от посещението в България на френския президент Франсоа Митеран, който се срещна тогава с български интелектуалци и студенти. Неговата първа визита у нас остава в историята с прочутата закуска с 12 български интелектуалци, между които и бъдещият президент на страната ни Жельо Желев. По време на двудневното си посещение у нас Митеран участва в кръгла маса в БАН, посещава девета гимназия и е удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" на СУ "Свети Климент Охридски".

Днес Алма матер е домакин на публични дебати, посветен на 25-ата годишнина от посещението на френския президент. Официален гост на събитието е френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен. Дебатите включват теми, свързани с прехода, с Европейския съюз и с ролята на гражданското общество.

В словото си Репантан отчете, че визитата на Франсоа Митеран преди 25 години е била като полъх на надеждата за началото на демократичните процеси в страната. Не пропусна да отчете смелостта на студентите от Софийския университет, които са се срещнали тогава с Франсоа Митеран и са му задавали смели въпроси за режима в страната ни, като са говорили на отличен френски език. За 25 години в България са осъществени много структурни промени, отбеляза френският представител.

Домакинът на публичния  дебат, ректорът на СУ проф. Иван Илчев изтъкна важността на университета в обществените процеси на страната преди 25 години и сега той си спомни за времената в началото на демократичния преход, когато преподаватели в университета са обсъждали често, но и с плам бъдещето на България. И днес университетът остава място на интелектуално несъгласие, подчерта професор Илчев.

В програмата на Тиери Репантен за днес са предвидени срещи с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, министъра на външните работи Кристиан Вигенин и министъра на културата Петър Стоянович.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени