Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Централноафриканската република все още може да бъде спасена

Снимка: БГНЕС

Централноафриканската република (ЦАР) все още би могла да бъде спасена да не се превърне в провал като Сомалия, но, изглежда, ще бъде необходима голяма мироопазваща операция на ООН, заяви европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в интервю за Ройтерс.

При масовите нападения на мюсюлмански и християнски въоръжени отряди в ЦАР са загинали стотици, ако не и хиляди, след като бунтовниците превзеха властта през март 2012-а година. Представител на ООН предупреди в четвъртък, че съществува опасност от геноцид, припомня Ройтерс.

В понеделник външните министри от ЕС се събират на конференция под домакинството на комисар Георгиева, която ще търси начини за подпомагане на ЦАР.

Общността на донорите има възможност да се реабилитира, защото ЦАР е ощетена от помощи в продължение на много години, била е забравена от света, подчертава Кристалина Георгиева.

Централноафриканската република, с население от около 4,6 милиона души, се намира на конфликтен кръстопът в Африка - Судан, Южен Судан и Сомалия на изток, ислямистката заплаха на региона Сахел на северозапад и бунтовете край Големите езера на югоизток.

Повече от 1 милион души са избягали от насилието в страната, а над 1000 са загинали само през миналия месец в столицата Бангуи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени