Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият синод провежда избора на нов Неврокопски митрополит

Снимка: БГНЕС

Днес се провежда изборът на нов Неврокопски митрополит. Това ще е третият нов митрополит, който влиза в Светия Синод, след като преди година патриарх Неофит беше избран за Глава на Българската православна църква. Каноничният избор ще се проведе в Синодалния параклис "Свети цар Борис-Михаил Покръстител". След светата литургия, която ще бъде отслужена в Синодалния параклис, патриарх Неофит ще се обърне с кратко слово към митрополитите и изборът ще започне.

Първи гласът си ще даде патриарх Неофит, а след него и останалите архиереи по старшинство ще влизат в Свeтия Олтар на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие, намиращо се на Светия Престол, собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи – Серафим или Григорий, избрани от епархийските избиратели в Гоце Делчев миналата неделя.

Докато тече изборът в Синодалната плата, двамата епископи ще участват молитвено в провеждащата се Света литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски”. Веднага след края на избора патриарх Неофит ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора.

Двамата епископи ще бъдат призовани от патриаршеската катедрала. Негово Светейшество ще информира официално избрания епископ за избора и с кратко слово ще го приветства с новото му служение. Новоизбраният митрополит ще отговори с кратко слово.

Новоизбраният Неврокопски митрополит ще бъде въдворен на своята митрополитска катедра на 20-и януари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна