Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната ще излезе с данни за разсекретените документи за Кербала

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се Министерството на отбраната да оповести данни по разсекретените документи за инцидента в Кербала. Преди 10 години в иракския град при атака с камион-бомба загинаха петима български военни. Част от родителите на загиналите смятат, че докладът, дори и разсекретен, няма да отразява обективно фактите по инцидента.

Ще бъдат разсекретени две министерски заповеди от 2003-та година и изготвеният от създадената тогава комисия доклад за изясняване на инцидента. 

Единственото, което искам да прочета в този доклад, виновниците - назовани, конкретни имена. Но вярвам, че това няма да се случи. Може би отново ще бъдат общи приказки. За мен има конкретна вина и искам в този доклад да го науча това, коментира майката на Антон Петров - Иванка.

Същото казва и Недялка Саръева, майка на Николай Саръев, който също загина в  Кербала. 

Голяма част от хората, които бяха там, и от страна на войниците, и от другите, бяха заплашени. Те не можаха да си пишат истината. Така че в тези доклади не знам, не вярвам дали ще е писана цялата истина. Тя ще е подменена, тя ще е записана насилствено или просто диктувана над момчетата да пишат това, което те искат, смята Недялка Саръева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна