Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души са загинали, а един е изчезнал при наводненията във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души са загинали, а един е изчезнал при наводненията в Югоизточна Франция, причинени от продължителните поройни дъждове. 

Положението във френската средиземноморска област Кот д’Азюр е малко по-спокойно тази сутрин. Наводнените зони постепенно се оттичат, но районът остава в оранжев код заради нестабилната почва и риска от нови валежи. В безпрецедентното наводнение намериха смъртта си двама души, а трети е изчезнал, след като корабът му е отнесен от водната стихия.

От вчера 155 души са евакуирани с хеликоптери от домовете си, за пострадалото население са открити шест центъра за спешен прием. Около 7000 жилища останаха без електричество.

Най-сериозно е пострадал департаментът Вар, който беше буквално е откъснат от света, след като за 48 часа проливните дъждове и придошлите реки заляха района. Прекъснати са редица пътни артерии, някои сгради са застрашени от кални свлачища.

Още не се знае точната стойност на видимо сериозните материални щети.

Френският премиер Жан-Марк Еро и вътрешният министър Манюел Валс обещаха незабавно да предприемат процедурите за обезщетяване на пострадалите от природната катастрофа. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна