Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина световноизвестният италиански диригент Клаудио Абадо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 80-годишна възраст в Болоня  почина големият италиански диригент Клаудио Абадо. Обичан и уважаван в целият свят, той бе дългогодишен музикален директор на Миланската скала, на Виенската филхармония , на Лондонския симфоничен оркестър, дирижира Берлинската филхармония. Заради големият му социален и културен принос, президентът на Италия Джорджо Наполитано го назначи за  пожизнен сенатор в италианския парламент.

Роден през 1933 г. в Милано в семейство на цигулар, завършва Консерваторията на своя роден град,  за света Клаудио Абадо е революционерът на музикалната сцена. Причините за това са много: музиката като средство с висока социална стойност, способна да помогне на младите хора да не попаднат сред престъпността, дрогата и проституцията, което той е успял да постигне във Венецуела. Още концертите му само за студенти и работници, новаторският му подход към класическата музика, убедеността му, че тя има терапевтични функции, омагьосвайки публиката по целия свят, с излъчването на човек, който не се налага като звезда. Незабравим ще остане един от концертите му с Берлинската филхармония, в края на който публиката го дари с трийсетминутни аплодисменти и с 4000 цветя.

Клаудио Абадо бе много критичен към политиците и съкращенията в културата, според него „чиста демонстрация на невежество“. Той обичаше и спорта и не пропускаше мачове на Милан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна