Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма виновни за атентата в Кербала преди 10 години, сочи докладът по случая

Снимка: Добромир Видев

Няма виновни за атентата в Кербала преди 10 години. Това е един от изводите, който е записан в разсекретения доклад по случая. При нападението над българската база Индия загинаха петима военни.

Въпреки желанието да разсекрети доклада, Ангел Найденов обясни, че министерството няма да коментира направените констатации в него.

Аз нямам намерение да правя преоценка на заключенията и не очаквайте това от мен. Има хора, които са застанали с имената и подписите си под тези документи.

Военният министър смята също, че няма основание да се твърди, че смекчаването на констатациите в доклада са продукт на натиск от страна на коалиционните партньори.

Аз нямам основание да мисля, че този доклад е продукт на натиск от страна на партньорите или съответно на съюзното командване в операцията, в която ние сме участвали.

Една от слабостите, които са констатирани, е при координирането на действията между щаба на полската бригада и българския пехотен батальон. В доклада е записано, че месеци преди инцидента командването е оценило сигурността на база "Индия" на 85 процента. Найденов предупреди, че разсекретяването на данните не е свързано с търсене на дивиденти.

Ще бъде неособено добър знак желанието за употреба на този доклад във вътрешно или външнополитически план. И не това е смисълът на решението, което съм взел.

В доклада е написано още, че има недостатъчна разузнавателна информация за терористичните групировки към декември 2003-та г., но военният министър каза, че констатацията може да бъде отнесена общо за коалицията, а не само за българския военен контингент. Не са били изпълнени всички указания за защита на базата, се казва още в доклада. Може да се направи констатация, че голяма част от тези пропуски, са били отговорност на българския командир, каза военният министър Ангел Найденов.

Искането за достъп до доклада може да бъде изпратено до Министерството на отбраната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна