Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще обяви позицията си по евродоклада веднага след публикуването му в сряда

Снимка: БГНЕС

Кабинетът на Пламен Орешарски ще обяви позицията си по мониторинговия доклад на Еврокомисията веднага след публикуването му в сряда. Това каза първият ни дипломат Кристиан Вигенин, който участва на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Вигенин отказа да коментира предварително съдържанието на доклада по правосъдие и вътрешни работи, като само потвърди, че оповестяването му се очаква в сряда:

Нека да видим в сряда какъв ще бъде текстът на доклада, какви ще бъдат препоръките и съм сигурен, че непосредствено след Министерски съвет, ако дотогава вече е публикуван официално, премиерът или може би двамата вицепремиери Златанова и Йовчев ще говорят по-конкретно за нашата оценка пък за това какво предстои след това.

Външният министър уточни, че не е бил разбран правилно по отношение на позицията му за присъединяването на България в Шенген и той не си е поставял за цел 2018-а година:

Очаквам решение за Шенген да бъде взето до края на тази година. Това означава, че ако решението се вземе през 2014-а, евентуално 2015-а можем да влезем с въздушните граници. До две години, разбирайте 2017-а при това положение, със сухопътните.

Вигенин повтори личното си мнение, че е логично мониторингът да отпадне и България да бъде допусната в Шенгенското пространство, преди да поеме ротационното председателство на Съюза след четири години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна