Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Кабаиванов: Да се оттеглят предложените до момента поправки в Закона за вероизповеданията

Снимка: БГНЕС

Предложените до момента изменения и допълнения в Закона за вероизповеданията да бъдат оттеглени, за да се изготвят по-добри предложения. Около това мнение се обединиха повечето от участниците в кръглата маса  по темата в Карлово. Срещата  беше организирана от кмета Емил Кабаиванов и в нея се включиха  представители на законодателната и местната власт, на академичната общност и граждани.

Обобщавайки резултатите от дискусията, Емил Кабаиванов беше категоричен, че оттеглянето на предлаганите поправки се налага, за да се проведат по-широки обсъждания:

За да бъде внесен в Народното събрание законопроект, който да бъде справедлив, но и който да отразява културно-историческите традиции на българските градове и на българската държава, който да бъде в съзвучие с историческата справедливост и с това, че процесът на реституция, който важи за всички български граждани, физически и юридически лица, приключи през 2002-ра година, беше удължен от 39-ото Народно събрание само за вероизповеданията, този срок приключи 2012-а година.

Преобладаващото мнение е, че не е необходимо да се удължава наново този срок, защото ще се стигне до напрежение в много от населените места заради дела, които ще бъдат заведени по искове предимно на Мюсюлманското вероизповедание, подчерта още кметът на Карлово. Той припомни , че и в момента се водят 26 дела за 83 вакъфски имота в страната. Колкото до имотите на БПЦ, законодателят трябва да прецени  дали проблемите могат да бъдат решени по сега действащото законодателство или трябва да бъде приет специален закон, допълни Емил Кабаиванов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна