Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бан Ки-мун оттегли поканата си към Иран за участие на мирната конференция за Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун оттегли поканата си към Иран за участие на мирната конференция за Сирия. В отговор една от бунтовническите фракции - Сирийската национална коалиция, обяви, че ще изпрати свои представители на започващия утре форум в Монтрьо.

Поканата към Иран - един от основните съюзници на сирийския президент Башар Асад - предизвика гневната реакция на САЩ и сирийската опозиция. Повод за оттеглянето й обаче стана декларацията на иранския представител в ООН, че страната му няма да участва в преговорите, ако предварително условие е да приеме Женевското комюнике от юни 2012-а година за създаване на преходно правителство в Сирия.

Русия предрече, че решението на Бан Ки-мун ще има тежки последици за конференцията. Постоянният представител в ООН Виталий Чуркин определи недопускането на Иран като "непростима грешка". Тези, които поставят под съмнение необходимостта от покана към Иран, явно не се интересуват от справедливото решаване на сирийската криза, заяви Чуркин пред Съвета за сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна