Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството отчете усвояване на близо 64% от сумите в еврофондовете

| обновено на 21.01.14 в 17:14
Снимка: Зинаида Златанова / Снимка: БГНЕС


Близо 64 на сто от предвидените досега суми по европейските фондове са одобрени и част тях - разплатени, обяви вицепремиерът Зинаида Златанова. През новия програмен период до 2020-а година акцентът ще бъде поставен върху преодоляването на различията между регионите, със специална програма за Северозападна България, съобщи Златанова:

Ще имаме интегрирана териториална интервенция в Северозападния регион, знаете. За първи път наистина се обръща специално внимание и ще бъде целенасочено инвестирано в този регион, който е не само най-изостаналият в България, а е най-изостаналият в Европейския съюз. Подходът ни се прие безрезервно от ЕК, ще получим и подкрепа от тях. Това е ново за нас, на този териториален принцип да подхождаме, да бъде създадена адекватна програма за Северозападния район. Не само за него, но и за останалите региони, ще бъде балансирано, да бъдат насочвани интервенциите, за да не изостава никой за сметка на друг. 

По отношение на сроковете на изпълнение Златанова отчете напредък. Тя посочи обаче и съществуващите все още проблеми с комуникацията с администрацията. Една от проблемните програми е "Околна среда".

Друга грешка, допусната през първия период, за която ще се работи, за да бъде избегната е неравномерното разпределение на средствата между регионите.

Забавянето на европейската законодателна рамка ще забави и вътрешното ни законодателство, предупреди тя и посочи:

Възлагам надежда на две оперативни програми – "Транспорт" и "Управление на човешките ресурси", защото там би могло да се стартират някои процедури в предварителен порядък, но с колегите ще обмислим кои, така че да не поставяме на никакъв риск националния бюджет.

Златанова съобщи  за предстоящо въвеждане на електронно кандидатстване по проекти, както и за облекчаване на процедурите. Подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна