Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът за Кербала: Липсват занятия по антитерористична подготовка

| обновено на 21.01.14 в 20:04
Снимка: Мариян Колев

Доклад за Кербала

Заповед на министъра на отбраната от 21.07.2003

Заповед на министър на отбраната от 10.09.2003

В условията на липса на достатъчно разузнавателна информация и без подготовка за защита от нападение на самоубийци е протекла мисията на първия български контингент в Ирак. Това става ясно от разсекретения доклад по инцидента в иракския град Кербала преди 10 години, при който загинаха петима военни.

Според доклада формирането на контингента е отнело твърде дълго време за сметка на подготовката му. В програмата не е била отчетена необходимостта от провеждане на занятия по антитерористична подготовка. Не са били включени занятия за придобиване на минимални познания по арабски език. По време на процеса на одобрение на батальона, т.нар. "сертификация", част от личния състав не е знаел как се задържат лица с взривове и практиката за проникване с автомобил - бомба. Този проблем не е бил отстранен дори и след изпращането на контингента. Подготовката на контингента е продължила и в Ирак, за което няма документи какво се е извършвало и как го е провеждал командирът. Командирът е посочен като отговорен за укрепването на базата, но в доклада няколко пъти се посочва, че са били взети под внимание направените препоръки за сигурността на военните. Не се посочва обаче защо е била забавена доставката на бетонните блокове, които по-късно ще се окажат важни за спиране на камиона - бомба. В доклада пише, че не са предвидени позиции за гранатохвъргачки за унищожаване на приближаващи се към лагера различни видове транспортни средства. Порталът откъм вертолетната площадка, където се врязва и камионът – бомба, е бил врата само с винкелова конструкция, покрита с ламарина. Пред вратата не е имало изкоп, както пред останалата част на оградата. Този изкоп до деня на инцидента не е бил изкопан. От схемата не става ясно дали са оборудвани укрития за защита на личния състав от минохвъргачки. В деня на инцидента - независимо от съмненията за кола бомба, групата за бързо реагиране е била изпратена извън оградата. Възможностите на батальона да добива разузнавателна информация за дейността на противника са били силно ограничени поради липса на достатъчно подготвени специалисти, финансови и времеви ресурси. Поради липсата на достатъчно разузнавателна информация е било затруднено провеждането на активни действия срещу лоялните на бившия режим партии и групировки.

Докладът отчита и тежки произшествия в дните преди инцидента, за които не са намерени документи и е нямало адекватни дисциплинарни мерки от страна на командването на контингента. Отчита се и трудната комуникация с командването на Полша заради недостатъчната езикова подготовка. След инцидента докладът отчита и неадекватното информиране на българската общественост и роднините на инцидента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени