Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози: 2 млрд. лева санкции заплашват България заради замените на гори

| обновено на 22.01.14 в 18:43
Снимка: БГНЕС

Над 2 млрд. лева е санкцията, която заплашва България заради заменките на гори. Това изчислиха от партия "Зелените" на дискусия за съдбата на тези масиви, организирана  от Коалиция "За да остане природа в България".

Очаква се Европейската комисия да се произнесе, че заменките на гори, осъществени у нас в периода 2007-а - 2009-а година, са нерегламентирана държавна помощ и да поиска държавата да посочи мерки, за да си върне помощта или да плати глоба. Става въпрос за 147 сделки, като част от горите вече са препродадени, или ипотекирани на многократно завишени цени, съобщи Свилен Овчаров от групата "Зелените адвокати".

Тома Белев обясни, че дори новият законопроект за държавната помощ не дава решение на проблема:

Заменка, която е заменена за десет лева, след това е препродадена за 50 лева, а след това е препродадена за хиляда лева. Регламентът в момента казва "Да, този, който е получил помощта, трябва да я върне". Само че този, който е получил помощта, той вече не съществува. Той е препродал имуществото си на трета фирма или на друга собствена фирма, след това тя е препродадена на трета фирма и всъщност, това, което нашият закон не регламентира, е точно това, че следващите фирми трябва да доплатят своята част от държавна помощ.

Природозащитниците дадоха фрапиращи примери за заменени гори, получени на цена например от два лева на квадратен метър, ипотекирани в банки или преподадени на цена от двеста лева на квадратен метър.

Никой от управляващите не дойде на дискусията. Георги Костов - заместник-министър на земеделието в правителството на ГЕРБ, не е оптимист за изхода от ситуацията:

Аз мисля, че тя нама да приключи в следващите 6 години поради факта, че зад заменките стоят много силни финансови интереси, които крепят сега управляващите.

От 2008 година природозащитниците настояват за забрана на всички разпоредителни сделки със заменените гори.  Никое правителство не пожела да наложи такава забрана. 

Мълчанието на държавата по казуса със заменките еколозите свързаха и с днешното уволнение на директора на парк "Странджа" инж. Стефан Златаров. Той е известен противник на застрояването на Черноморското крайбрежие и не беше политическо назначение. Златаров беше отстранен седмица след като Върховният административен съд остави в сила скандалния Общ устройствен план на Община Царево.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!