Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец с музиката на Куба

БНР Новини
Омара Портуондо, автентичният вокал на групата Buena Vista Social Club

Куба е с богата култура, която представлява смес от местни островитянски традиции и влияние от испанските колониалисти и африканските роби. Tанците и музиката са навсякъде в Куба. Без значение дали на плажа, в заведенията, на улицата или на полето, се пее и танцува салса, румба, мамбо, афроджаз и болеро.
Африканският фолклор е силно застъпен във всички стилове в музиката, характерни за тази карибска държава. За това говорят и многобройните ударни инструменти като конга, клаве, перкусии. Кубинската музика е невероятно световно богатство. Тя носи радост, любов и е най-доброто послание от островната страна към останалия свят.
През месец януари в поредицата „Един месец с музиката на Куба” ще ви срещна с най-популярните имена на кубинската музикална сцена.
Ще звучат избрани и емблематични оркестрации, пиеси и песни в изпълнение на „ЕнХе Ла Банда”, оркестър „Арагон”, оркестър „Лос Ван Ван”, Даниел Мартинес Изкердо, Лукресия, Марио Маито Ривера, Исаак Делгадо, Артуро Сандовал, Ла Лупе, Омара Портуондо, Тирсо Дуарте, Олга Гийот, оркестър „Чаранга Абанера”, Хуан де Маркос Гонзалез, формация „Иракере”, Глория Естефан и много други.

23 януари, от 11.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!