Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направителствени организации са против промените в НК, свързани с притежанието на наркотици

Снимка: Венелина Попова

Неправителствени организации са против текстове в новия Наказателен кодекс, според които лицата, заловени с малко количество наркотик, ще подлежат на затвор от 1 до 6 години или глоба от две до десет хиляди лева.

Сега Наказателният кодекс предвижда хванатите с 5-6 грама наркотично вещество да бъдат глобявани до хиляда лева. Мярката е под европейски натиск с идеята страдащите от зависимост да не се приравняват с престъпниците, казва Елена Николова от организацията "Солидарност". Според нея с отпадането на текста едно хронично заболяване може да се превърне в престъпление:

Говоря като човек, който работи в организация, която се занимава с психосоциална рехабилитация. За нас е изключително важно от гледна точка на системата от грижи, която трябва да се създаде в България, съдбната система да присъства с такава възможност хората да могат да се лекуват, да имат алтернативата да изберат лечение, вместо да отиват в затвора.

От неправителствения сектор предлагат запазване на стария текст или декриминализация по видове наркотични вещества, както е в Европа, казва Калин Ангелов от сдружение "Промена":

Чешкото законодателство, там видовете наркотични вещества са дадени до какво количество се приема, че въобще не го преследваме наказателно. Никога в България такова нещо не е имало. Да се помисли за хората, които приемат марихуаната като лечение.

 Около 570 хиляди души у нас са опитвали поне веднъж някакъв наркотик.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна