Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът за Румъния на ЕК критикува съдебната система

Нови критики по отношение на независимостта на съдебната система отправи Еврокомисията в публикувания днес доклад за напредъка на Румъния.

Докладът показва напредък на страната в много области, но в него се отбелязва, че все още има притеснения за независимостта на съдебната система. Румънският парламент е посочен конкретно като виновен за множество опити да се накърни независимостта на правосъдието и да се възпрепятстват мерките за прозрачност.

Най-голямата критика на Европейската комисия е опитът на румънския парламент да промени Наказателния кодекс през декември 2013-а.

Ако тези промени не бяха отхвърлени от Конституционния съд, щяха да попречат на работата на Агенцията за прозрачност и на Националния департамент за борба с корупцията, тъй като практически дават суперимунитет на лицата на изборни длъжности, се посочва в документа.

Препоръката на комисията е в Етичния кодекс на румънския парламент изрично да бъде вписано, че депутатите са задължени да спазват независимостта на правосъдието.

Друга важна точка са назначенията на ключови постове, при които ЕК отбелязва, че съществува "смесена картина” – има прозрачни процедури и избори на базата на заслуги, както и назначения, при които се наблюдава политическа намеса. В настоящия доклад за Румъния е премахната критиката от предишния за целенасочените медийни кампании срещу представители на съдебната система, тъй като явлението се среща все по-рядко, но в документа се отбелязва, че работата на пресата във всичките й аспекти продължава да бъде следена. 

Докладът посочва добрата работа на Департамента за борба с корупцията и на Агенцията за прозрачност в Румъния.

При представянето, говорителят на Еврокомисията Марк Грей отбеляза, че не съществува връзка между документа и приемането на Румъния в Шенген.

Следващият мониторингов доклад се очаква след една година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна