Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене новия Изборен кодекс

| обновено на 23.01.14 в 11:54
Снимка: БГНЕС
Депутатите гласуваха на първо четене новите изборни правила, предложени от Коалиция за България. Проектът на нов Изборен кодекс предвижда преференциално гласуване, включително за Народно събрание, а прагът за разместване на листата да е 7 процента. Друга новост е въвеждането на машинното гласуване, което първо ще бъде изпробвано паралелно с гласуването с хартиени бюлетини. Предвижда се бюлетините за предстоящите европейски избори да бъдат печатани от печатницата на БНБ, подобно на ценните книжа.

В подкрепа на новия Изборен кодекс гласуваха 110 народни представители, 74 бяха против, а осем се въздържаха.

Мнозинството отхвърли предложените от ГЕРБ промени, а депутати от партията на Бойко Борисов разкритикуваха предложенията на левицата. Десислава Атанасова посочи, че новите правила не постигат интересите на обществото.

Те са за контролиране на Централната избирателна комисия и цялата изборна администрация и служат само за едно - да осигурят служебната победа на БСП. Този кодекс ще върне контролирания вот и страха у хората, заяви Атанасова.

Емил Радев от ГЕРБ също изтъкна, че има манипулация и че зад Изборния кодекс не стои гражданското общество:

Това, което е продукт на колежката Манолова, Бисер Петното и Йоло Денев няма да ви донесе победа и колкото пъти променяте изборното законодателство в 12 без 5, толкова пъти преживявате съкрушителни загуби. И опитът ви да въведете отново контролирания вот с номерата на бюлетините, корпоративния вот, да си осигурите служебна победа с превземането изцяло на ЦИК, явно това са начините, по които вашият лидер каза, че ще обърне земята и ще спечели тези избори.

От БСП отхвърлиха критиките. Мая Манолова се обърна към депутатите от ГЕРБ с думите:

Разбирам драмата и мъката на ГЕРБ. Изборният кодекс на Фидосова е отменен и никога повече ГЕРБ няма да могат да получат служебна победа на избори. Никога повече няма да има фалшификации с бюлетини, никога повече те няма да се печатат в печатницата в Костинброд, никога повече ГЕРБ няма да печели избори, никога повече Цветанов няма да бъде вътрешен министър, никога повече Борисов няма да бъде премиер. И днес Народното събрание гласува Новия изборен кодекс, който беше изработен за първи път заедно с гражданското общество. Гражданите няма да ви простят обидите, които отправяте по отношение на тях, тук, от тази трибуна, защото очевидно вие сте слепи и глухи за очакванията на хората.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна