Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: Тази година цената на тока няма да се променя

Снимка: БГНЕС

Цената на тока няма да се променя тази година, потвърди министърът на енергетиката Драгомир Стойнев. АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" обаче настояват за предоговаряне на цените на тока за индустрията.

Енергийният министър прогнозира, че цените на тока ще останат стабилни: 

Не считам, че цената на електроенергията може още да намалее. Цената на природния газ е въпрос на преговори.

Министър Стойнев подчерта, че не може да се меси в работата на директорите на двете централи - в "Козлодуй" и в "Марица изток 2", но ако се обявят търгове, цената ще се определи на пазарен принцип:

В договорите имат клауза, че могат да се предоговарят. Има и други производители, които не са държавни. Нали стимулирахме и възобновяеми източници. Защо, примерно, не се сключват договори и с тях. АЕЦ "Козлодуй" в момента сама трябва да си намери средства за модернизацията на 5-и и 6-и блок. Ремонтни инвестиционни дейности през последните три години и половина почти не са правени. Обявяват се търгове и на пазарен принцип се определя и цената.

Константин Стаменов от Асоциацията на големите енергийни консуматори беше категоричен, че бизнесът предпочита да купува ток от държавните централи заради по-ниските цени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна