Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До юли пускат 3 километра от Западната дъга на Околовръстното шосе

Снимка: БГНЕС

Първите три километра от Западната дъга на софийския околовръстен път ще бъдат пуснати в експлоатация през юли тази година, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. По думите й, заради меката зима строителните работи не са спирали.

Така че се надяваме юли месец обекът да бъде завършен. Ако ние успеем да го направим заедно със северната скорост на тангента, ще улесним трафика и хората ще могат безопасно да се движат по Околовръстното шосе най-накрая като европейци.

Продължението на Западната дъга обаче се бави, призна Терзиева:

Втората част от Западната дъга, знаете, че беше обжалвано решението на комисията за прекратяване на процедурата. Има решение на ВАС, очакваме го да бъде обявено.

Председателят на Агенция "Пътища" инж. Стефан Чайков отговори и на въпросите за Северната скоростна тангента:.

В края на януари, началото на февруари там предстои проектиране. Проектът е идеен на този етап. Така че очаквам в средата на лятото да могат да стартират първите строителни дейности.

Въпреки протеста на жители на столичните квартали, чиито земи се отчуждават за строежа на Северната тангента, кметът на София Йорданка Фандъкова призова изграждането на пътя да не се подлага на риск:

Изграждането на Северната скоростна тангента е изключително важно за града. И аз се радвам, че се взе решение този обект да се реализира, при това с европейски средства, т.е. сроковете са кратки, трябва да се бърза много. Що се отнася до оценките и обезщетенията, това е ангажимент на Пътната агенция. Има законови механизми, по които могат да оспорват тези оценки. Това е нещо, което трябва да се изясни, но по никакъв начин не трябва да се подлага под риск изграждането на Северната скоростна тангента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени