Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима загинали и над 80 ранени след четири бомбени експлозии в Кайро

| обновено на 24.01.14 в 17:31

Атентатор-самоубиец се взриви с кола-бомба до полицейски участък в центъра на египетската столица Кайро, при което загинаха най-малко четирима души, а 70 бяха ранени. Експлозията нанесе сериозни щати на околните сгради и остави дълбок кратер на улицата до полицейското управление. Очевидци съобщиха, че след взрива са чули и стрелба от автоматично оръжие.

По-късно избухна експлозия и в метростанция, която отне живота на полицай и рани 10 души.

Междувременно в предградието Гиза проехтя и трети взрив. Мишена отново са били силите за сигурност. При третата експлозия няма жертви.

Четвъртата експлозия беше на самоделно взривно устройство близо до кино и отне живота на един човек.

Отговорност за първия и най-мощен атентат пое свързаната с "Ал Кайда" групировка "Ансар Бейт ал Макдис", съобщи кореспондентът на телевизия "Ал Джазира" Майк Хана: Беше поета отговорност за първия взрив, най-големият взрив пред полицейски участък в самия център на Кайро от "Ансар Бейт ал Макдис". Това е една много сенчеста групировка, която действа в района на Синайския полуостров.

Утре се навършват три години от революцията от 2011-а година, свалила от власт президента Хосни Мубарак след три десетилетия на власт. Ислямистите призоваха за масови протести по повод годишнината.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени