Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С близо 2 000 души са се увеличили посетителите на Историческия музей в Търговище за 2013 година

Снимка: уикимапия

С близо 2 000 души са се увеличили посетителите в експозициите на Регионалния историческия музей в Търговище за последната година. Вниманието на туристите е било привлечено от новите открития в древния град Мисионис, експонатите в Археологическата сбирка, изложбите в Хаджи Ангеловата къща и срещите в музея на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов – Куруто, уточни директорът на музея Магдалена Жечева:

Най-посещаваното място е Славейковото училище, където направихме една постоянна експозиция "Възрожденска класна стая", която печели все по-голямо внимание. Освен това от три години ние сме част от стоте национални туристически обекта, а от миналата година започнахме по-целенасочено нашите образователни програми с деца и учащи се и много разчитаме на този тип програми, в които както миналата година, например, децата се научиха да рисуват яйца по начин, който  е характерен за Чепинския край.

Жечева допълни, че с новопостъпилите над 800 експоната музеят в Търговище вече разполага с фонд с над 30 000 музейни единици, сред които е и уникалното златно тракийско съкровище от село Кралево.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени