Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Луковит се състои благотворителен концерт в подкрепа на кампанията "Хепатитът до мен"

Снимка: БГНЕС

В Луковит се състои благотворителен концерт в подкрепа на кампанията "Хепатитът до мен". Лице и основател на кампанията е Христо Гешов, носител на вируса на хепатит. В концерта ще участват Йорданка Христова, Мариана Попова, Теди Кацарова, Стефан Илчев, Искрен Пецов, Ева, Тодор Георгиев и народната певица Поли Паскова. Водещ ще бъде Иво Танев. Концертът е от 19 ч. в читалището в Луковит.

Христо Гешов обясни, че Луковит е първият град, в който се провежда благотворителния концерт, защото по време на скринингова акция от кампанията "Хепатитът до мен", там са установени най-голям брой хора с положителен резултат за хепатит В и С, като повечето от тях не са имали здравни осигуровки и не са познавали заболяването и последствията от него. Събраните пари от концерта ще се използват за скринингови акции и тестове, тъй като те не се покриват от държавата, както и за подпомагане на хора без здравни осигуровки, носители на вируса и с усложнения вследствие на болестта. След концертите, във всеки град ще бъде откриван и постоянен кабинет за изследване и информация за хепатит В и С. В него ще се организират беседи с младежи и хора, застрашени от заразяването. По време на кампанията се предвижда и организирането
на конкурс за най-добра рисунка на тема "Хепатитът до мен" съвместно с Министерството на образованието и отдел "Закрила на детето". С творбите ще бъде открита изложба в Народното събрание.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна