Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон може да арестува британци, помагали на бунтовниците в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британци, които пътуват до Сирия, за да помагат на бунтовниците срещу режима на президента Башар Асад, са заплашени от арест при завръщането във Великобритания. Според властите те представляват заплаха за сигурността на страната.

Питър Фахи, председател на асоциацията на висшите полицейски служители заяви, че е налице голяма загриженост за британците,  включително увеличаващият се брой на младите хора, които се сражават в Сирия и попадат под влиянието на радикалните ислямисти. Британската полиция вече арестува от началото на годината 16 души в подозрение на терористична дейност от Сирия като някои от тях са на 17 години. За сравнение през цялата минала година са извършени само 24 подобни арести. 

Фахи каза пред Би Би Си, че по всяка вероятност попадналите в Сирия британци преминават специално обучение в тероризъм. Повечето от британците, участвали в нападенията във Великобритания, включително и четиримата извършители на бомбените нападения в Лондон през 2005 година, при които загинаха 52 души, както и техните сподвижници бяха преминали обучение в лагери в Афганистан и Пакистан.

 Голяма загриженост буди фактът, че сред младите британци, има и жени. Миналата седмица властите за първи път повдигнаха обвинение срещу жена във връзка със Сирия. 26-годишната студентка Наом Саад бе арестувана на летище "Хийтроу" при опит да пренесе 20 хиляди евро за бунтовниците в Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна