Известният с морския си туризъм Кипър започва да развива нов алтернативен туризъм. Към културния, религиозния, сватбения, екотуризма сега страната добавя и кулинарния туризъм. Проектът е част от цялостната стратегия за излизане на страната от икономическата криза.
Привличането на ценители гастрономи в Кипър ще стане с реализацията на проект на обща стойност 700 000 евро, който се осъществява с финансовата подкрепа на европейски програми. Партньори в него са общини, туристически организации, компании за насърчаване на икономиката, земеделски кооперации. Тяхната амбиция е да превърнат град Пафос и района около него на западното крайбрежие на острова в атрактивна и популярна гастрономическа туристическа дестинация.
Програмата ще продължи две години, като през това време ще бъдат стимулирани и подкрепяни дейности за развитие на местната кухня, повишаване на качеството й, утвърждаване на нейната идентичност. От февруари до април ще се проведе специалната изследователска част, по време на която ще бъдат издирени стари рецепти за традиционни ястия от района. Работата по проекта ще продължи с гурме дегустация на храни за използването им от ресторантьори и хотелиери. В рамките на програмата ще се открие и Център за местна кухня, ще се създаде и специален уебсайт за популяризирането на инициативата.
Ще бъдат подновени традиционните “винени маршрути” в района, а така също ще бъдат създадени и нови туристически маршрути, които да популяризират кипърското вино и природа.
Самият Пафос вече е утвърден за “Европейска столица на културата 2017”.
Програмата за новата кулинарна дестинация е част от цялостната стратегия за развитие на района и на туризма на острова. Туристическият отрасъл е единственият в момента, който има потенциал да измъкне кипърската икономика от дълбоката криза. Разширяването и обогатяването на предлагания от страната туристически продукт с цел привличане на повече гости е сред приоритетите на правителството на Кипър.