Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва ремонт на емблематичния за Пловдив парк в центъра на града

Снимка: БГНЕС

Започва реконструкцията на емблематичната за Пловдив Цар Симеонова градина. Средствата за проекта са осигурени по Оперативната програма  "Регионално развитие" за зелена и достъпна градска среда.

Ремонтът на парка в центъра на града включва цялостна подмяна на подземната инфраструктура с дължина 16 км, обновяване на фонтаните и езерата, допълнително озеленяване, обяснява авторът на проекта арх. Петко Прокопиев:

Зелените площи ще бъдат с 3 декара повече, ще бъдат премахнати 70 дървета, които са болни, на тяхно място се получават 240 и няколко от различни видове, които определено са изследвани, че виреят на този климат, и мисля, че след една година градината ще бъде по-зелена, децата ще са доволни от новите детски площадки, майките ще се разхождат свободно, ще бъде осветено, зелените площи ще се поливат автоматично - управлява се с компютър поливната система, заклетите шахматисти, които много уважавам, ще  могат и в дъждовно време да си проведат поредната партия шах.

По повод изразеното недоволство на граждани и екологични организации относно строителството на паркинг под езерото с пеещите фонтани, кметът Иван Тотев заяви, че идеята на общинската администрация е да бъде разтоварено по оптимален начин интензивното движение в центъра на града, а отказ от изграждане на съоръжението може да има само в случай, че проектът за Марково тепе, където има 650 паркоместа, бъде продължен. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна