Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранката ще разгледа промени в Кодекса на труда, предложени от "Атака"

Димитър Манолов
Снимка: БГНЕС

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа предложения за промени в Кодекса на труда, предложени от "Атака". От партията предлагат текстове, които в максимална степен да гарантират изплащането на заплати и да защитят работника при трудов спор в съда. Едно от предложенията е дължими заплати да се плащат включително с имущество на собственика на предприятието.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" смята, че идеята не е особено добра:

Някак си цялото това предложение противоречи на търговската логика. Аз ще ви дам един абсурден пример, защото става дума за насочване на искове към собственици - взимаме едно предприятие, в което акционери са голяма част от неговите работници. Те са собственици по закон и излиза, че исковете за неплатени заплати трябва да бъдат насочвани към самите тях.

Според Димитър Манолов трябва да бъде определен срок, в който работодателят може да бави възнагражденията, преди да бъде обявен в несъстоятелност. 

Димитър Бранков от Българската стопанска камара посочи, че работодателите не са готови да обсъждат подобно нещо, тъй като в текста като цяло има много дефекти. Например той разкритикува друга от идеите - работник, който съди работодателя си, да не може да бъде уволняван шест месеца след приключване на делото.

От практиката ние имаме спорове, които продължават по осем години. Междувременно, състоянието на предприятието, изискванията към длъжността могат да се сменят и човек да не може да отговаря на тази длъжност. Това обвързване работодател - работник се оказва по-силно от връзката между съпрузи, ако позволите едно такова сравнение.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" е съгласен, че част от идеите са несъвършени, но смята, че днешната дискусия ще даде възможност за по-задълбочен и експертен разговор по проблемите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна