Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегациите на сирийския режим и на опозицията са решени да продължат преговорите в Женева

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делегациите на сирийския режим и на опозицията, участващи в мирната конференция "Женева-2", не се отказват от преговорите въпреки паузата, която им беше дадена за преосмисляне на позициите. Специалният пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими прекрати поредното заседание на представителите на сирийските власти и на опозицията, определяйки го като диалог между глухи.

Официалната сирийска делегация за първи път представи документ, в който са отбелязани основните принципи на преговорния процес. Според опозицията в него не е засегнат основният въпрос – създаване на правителство на прехода.

Истинска информационна война се води по коридорите на ООН. Двете делегации се надпреварват да дават интервюта на стотиците журналисти от цял свят. Въпреки задънената улица, до която достигнаха разговорите за политическия преход в Сирия, делегациите на сирийския режим и на опозицията заявиха, че са решени да продължат преговорите за петък.

Ключовата задача на мирната конференция за Сирия прекратяване на насилието, а не оттегляне на сирийския президент Башар Асад, заяви на пресконференция след срещата на върха Русия - ЕС в Брюксел руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Русия не поддържа отделни личности в Сирия. Не сме приятели на Асад или семейството му. Дълбоко загрижени сме, обаче, че тази страна - люлка на християнството в Близкия изток, е под обсадата на терористи и екстремисти, невярващи в никаква религия, които грабят и опожаряват манастири и джамии, избиват старци, жени и деца, без да чувстват връзка с каквито и да било норми за човечност, подчерта Лавров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна