Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин е най-отразяваният евродепутат, сочи доклад за Европарламента в българските медии

Ивайло Калфин е най-отразяваният евродепутат в българските медии през миналата година, а парламентарните избори и протестите - водещите теми. Това сочи годишният доклад за 2013-а за отразяването на работата на Европейския парламент в българските медии.

Докладът проследява как и доколко българската преса и електронните медии отразяват дейността на Европейския парламент и на българските евродепутати. След Ивайло Калфин, Илияна Йотова е най-отразяваният евродепутат. На трето място е Слави Бинев, а на четвърто - Надежда Нейнски. В дъното на таблицата е Маруся Любчева, но с уговорката, че тя е Брюксел едва от юни миналата година, когато Кристиан Вигенин стана външен министър на България.

Предвид предстоящите евроизбори през юни Николета Даскалова от фондация "Медийна демокрация" и автор на доклада отбеляза три нива на значимост на този вот:
Във вътрешнополитически план изборите за Европейски парламент ще бъдат ясен знак за електоралната нагласа в страната, второ, новоизбраният Европарламент ще утвърди избора на следващия председател на Европейската комисия, което удвоява тежестта на вота като предпоставка за бъдещите конфигурации в ЕС. И трето, изборите се очертават като решителна и съдбовна за ЕС битка между еврооптимизма и евроскептицизма.

Даскалова каза още, че все по-засилен става интересът към европейската тематика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна