Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Система ще предвижда заледяване на пътищата в София

Снимка: БГНЕС

Два месеца на територията на София ще работи система, която измерва температурата на въздуха и влажността на настилката по столичните булеварди. На базата на събраните данни ще може да се обработва пътя срещу заледяване и заснежаване. 

Инж. Николай Кючуков от Инспектората на Столичната община обясни, че по този начин ще може да се контролира и работата на снегопочистващите фирми: 

Благодарение на тази апаратура ще се направи топлинно картографиране на улиците, булевардите и общинските пътища на територията на Столична община, за да може да се прецени какво се случва на пътя при определени условия. Тази техника дава една информация, която се анализира, после, на база анализа, се изготвят съответните изводи как да се работи, при какви метеорологични условия. Ако данните показват, че няма да замръзне, значи не е необходима обработка, ще се спестяват пари. Ако данните показват, че вероятността от замръзване, образуване на лед на настилката е много голяма, значи в такъв случай ще се пусне обработка и ще се обезопаси пътният участък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна