Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС
Основна тема в днешните печатни издания са проблемите в образованието, които проличаха в представянето на новия рейтинг на висшите училища от ресорното министерство. "Медицината и информатиката гарантират най-успешна реализация в България. " Завършилите в тези две направления и във военното дело си намират работа по специалността, безработицата клони към нула, а доходите са над 1 100 лева, пише вестник Сега.
"Пагонът храни най-добре", потвърждава Стандарт. "Диплома на военен или IT спец носят най-големи заплати. Учители и свещеници пълнят бюрата по труда", а "всеки четвърти висшист емигрира", сочи изданието. "Всеки втори студент учи за безработен или в специалност, която му носи ниски доходи", пише Труд. "60 % от училите икономика не работят като икономисти. А в това направление студентите са най-много - 60 000 от общо 254 000 учещи в 51 ВУЗ-а у нас", пише Дума. Безработицата в направлението "икономика" е 4,1 на сто, а средният доход - 871 лева, отбелязва Труд. "Най-доходно е да учиш информатика и медицина", изтъква 24 Часа и пояснява, че завършилите информатика в Софийския университет вземат заплати от 1 775 лева. Софийският университет "Св. Климент Охридски" отново е пръв сред висшите училища, следван от Техническия и Медицинския университетв столицата, отбелязва Преса. Алма Матер обаче вече изостава в четири класации от новата рейтингова система. Американският университет е начело в професионалните направления икономика, администрация и обществени комуникации, а Нов български университет е изпреварил Софийския в социалните дейности, сочи Монитор. Новинар извежда на преден план обещанието на министъра на образованието Анелия Клисарова, че от 1 юли ще има увеличение на началните заплати на младите учители.

Вестниците отразяват вчерашните дебати в парламента за бъдещето на Природен парк "Странджа". "Прекрояват устройствения план на Царево. Трима министри обещаха да спасят Странджа", съобщава Монитор. "Управляващите ще спасяват от бетона само част от Странджа", пише Сега като изтъква опасността за местностите "Арапя" и "Корал" и факта, че утвърденият от Върховния административен съд общ устройствен план ще действа да приемането на измененията. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева "не обясни как до приемането на неясните все още промени в плана ще се спре прилагането му", сочи Труд. "Първоначално Терзиева обясни, че единственият начин това да стане е със заповед на екоминистъра. По-късно каза, че с процедурата по промяна се спирал и спорният план. По закон обаче при изменение на общ устройствен план той действа, докато влезе в сила промяната", сочи вестникът.


Стандарт
следи развитието на споровете между ръководството на БСП и привържениците на инициативата АБВ. "Азбукарите не приеха протегнатата ръка на соцлидера Сергей Станишев за загърбване на личните пристрастия и няма да присъстват на днешното заседание на Националния съвет". Прекратяване на членството заплашва Георги Първанов и Румен Петков, пише вестникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна