Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

newspapers

Британският Гардиън пише за неуспеха на дипломатите, заети в решаването на сирийската криза. След като първият кръг от преговорите между правителството и опозицията в Женева приключи без видим напредък, Съединените щати обвиниха сирийското правителство, че целенасочено подлага на глад мирното население, за да принуди бунтовниците да предадат районите, които контролират. Надеждите от последните дни бяха, че враждуващите страни ще се договорят за безпрепятствено пропускане на конвои с храна и лекарства за "стотиците хиляди жители на предградията в Дамаск и Хомс". Десет държави от Европа и Близкия изток подкрепиха Съединените щати в обвинението срещу сирийския президент Башар Асад, че е отказал да открие хуманитарни коридори.

Росийская газета цитира високопоставен член на руската делегация на международната конференция по сигурността в Мюнхен, който твърди, че никой не е очаквал пробив на женевските преговори. "Главното" е, че участниците "са започнали да свикват един с друг", заявява дипломатът. Възможно е до следващия кръг на преговорите, насрочен за 10 февруари, в Женева да бъдат привлечени още членове на сирийската опозиция, а това ще увеличи шансовете за положителен резултат, смятат източниците на Росийская газета.

Повече от 300 000 българи живеят днес в Испания, а 200 000 в Гърция. Ако Европейската комисия не промени политиката си в бъдеще още повече хора ще напуснат родината си, заявява банкерът Цветан Василев в интервю за германското издание Ханделсблат.

"България и Румъния щяха днес да са в по-добро положение ако бяха получили от Брюксел толкова финансови средства, колкото Испания, Португалия и Гърция. По мои изчисления средствата, които България получава сега, не са повече от вноските й в европейската каса. Вместо да бъдат намалени, социалните разлики между богатите и бедните държави от ЕС се увеличиха още повече през последните години," твърди шефът на КТБ. Според Цветан Василев проблемът е заложен в обстоятелството, че "при разширяването на изток никой не се погрижи за ефективно засилване на икономиката в тамошните страни". "През последните близо 30 години германски и френски фирми заеха нови пазари почти без конкуренция. Трябваше да получим искрена помощ, така че да направим икономиката си конкурентна, но това не се случи", отбелязва Цветан Василев.

Пред Ханделсблат Василев заявява още, че политическата система в България ще се промени много скоро под въздействието на икономическата криза. "Корупцията е голям проблем, но не в икономиката, а в политиката. Най-големият ни проблем е, че политиците в страната ми се смятат за всемогъщи и недосегаеми. Това ще се промени рано или късно," заявява банкерът, чийто конгломерат от компании, по собствените му думи, дава индиректно работа на 150 000 души и произвежда 10 на сто от Брутния вътрешен продукт на България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна